{ "title": "Akne", "image": "https://www.akne.gen.tr/images/Akne-98.jpg", "date": "20.01.2024 16:25:00", "author": "feride halaç", "article": [ { "article": "Akne, kişilerin cildinde en sık rastlanan, en çok sevilmeyen rahatsız edici bir hastalıktır. Akneler, sivilce olarak da bilinir ama her sivilce de akne değildir. Kimi insanlarda az sayıda özellikle yüz bölgesinde oluşurlar. Fakat bazı kişilerde vücudun birçok bölgesinde, sırt derisinde yoğun olarak ve devamlı çıkarlar. Genel olarak ergenliğe giren gençlerde kaçınılmaz bir problemdir. Sürekli ve giderek başla yerlere de çıkmaya devam eden akneler, kişinin vücudunun dışarı atmış olduğu bir enfeksiyondur.

Akne neden olur?

Cildin yüzeyinde kabarcık gibi görünen, kırmızı renkte lekelerdir. Kişinin vücudundaki hormonların çalışma şekline bağlıdır. Vücudun salgıladığı yüksek hormonlar, ciltte yağlanma yapar. Bu hormonlar genelde androjen hormonlardır. Ergenlik döneminde çok yüksek seviyeye ulaştıkları için, bu dönemde akne problemleri daha yoğun yaşanır. Aşırı salgılanan androjen hormonu ciltte yağ bezelerinin büyümesine yol açar. Bu yağ bezleri kimi zaman bazı bölgelerde tıkanabilir. Bu bölgede büyüyen yağ bezeleri kendini akne olarak dışarı atarlar.

Ayrıca, hormonlarla doğrudan ilişkili olan akneler, strese bağlı olarak da ortaya çıkar. Her kişinin vücudu yaşadığı yoğun stresi farklı şekilde dışarı vurur. Kimi insanlarda da stres doğrudan cildini etkiler. Böyle kişilerde yoğun akne veya stres yaşadığı dönemlerde vücudun bir bölgesinde akne oluşumu görülür. Bunlarla birlikte kadınların doğum sürecinde 9 ay boyunca değişime uğrayan hormonlar sonucunda da akneler çıkar. Gebelik dönemi kadının hormonlarının doğrudan yükseldiği ve değiştiği bir dönemdir. Bu yüzden kimi kadınların hamilelik dönemi cildinde aknelere yol açar. Doğumdan bir süre sonra, hormonlar eski seviyelerine geldikleri zamanda akneler de azalma ve zamanla kaybolma görülür.

Kadınların, adet döneminde de hormonların çalışmasına bağlı olarak, akne sorunu yaşanabilir. Kimi bayanlarda her ay düzenli oluşan adet dönemlerinde çıkan ve adet dönemi sonunda kendiliğinden geçen akneler, meydana gelir. Kişilerin akne problemi çok sayıda, birçok bölgeyi gittikçe saran, omuzlara, yüze ve sırta kadar sıçramayla devam ediyorsa, bir cildiye uzmanına başvurulmalıdır. Gerekli ilaçlarla tedavileri mümkün olacaktır. Az sayıda veya ara sıra oluşan akneler için, evde bazı yöntemler de uygulanabilir. Sonuç olarak tek bir tane bile olan bir akne kadınların gözünde kocaman görünür.

Akne nasıl tedavi edilir?
Bu yöntemler evde uygulanabilen basit yöntemlerdir. Kişideki akne problemi ciddi olarak ilerliyorsa yakın zamanda dermatoloji bölümüne başvurmak gerekir.
" } ] }