{ "title": "Akne Temizleme", "image": "https://www.akne.gen.tr/images/akne-temizleme.jpg", "date": "23.01.2024 06:23:35", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Akne Temizleme, Akne kullanılacak olan cilt bakım ürünleri ve ilaçların dermatoloji uzmanı tarafından belirlenerek kullanılması gerekir. Siyah noktacık, folikül içinde yer alan kurumuş yağ ve ölü hücrelerden oluşur, kir değildir. Cildin günlük temizlenmesinde yüz, PH dengeli temizleyici bir madde ve ılık su ile temizlenmelidir. Çok sık temizleme ve cildin aşırı şekilde ovulması akneyi hızlandırır. Düzenli şampuan kullanarak saç temizliği yapmakta gereklidir. Eğer yağlı bir saç ise sık sık temizlemek gerekir. Dermatoloğunuz size en iyi olan saç ve yüz temizleme şeklini size tavsiye edecektir.

Aknede diyetin rolü nedir?

Son bilimsel araştırmalar aknenin karbonhidrat alındığında arttığı kanıtlamıştır. Bu gıdaların mümkün olduğunca az alınması gerekir.

Aknede kozmetikler nasıl kullanılır?

Deri yüzeyin de kullanılan fondöten, allık ve pudranın mineral bazlı olması gerekir. Eğer likit fondöten veya nemlendirici kullanıyorsanız yağsız ve su bazlı olmalıdır. Bu tür ürünler geceleri yatarken yüzümüzden temizlemek gerekir. Nasıl bir ürün kullanacağınız hakkında dermatoloji uzmanınızdan destek alabilirsiniz.

Aknenin iç hastalıklarıyla ilgisi var mıdır?

Birçok kez aknenin karaciğer rahatsızlığına bağlı olduğu düşünülür. Günümüzde aknenin iç hastalığına bağlı olunmadığı bilinmektedir. Yalnızca hormonal olan bozukluklar ve kullanılan birtakım ilaçlar akneye sebep olabilir. Kadınlarda böbrek üstü bezlerinin veya yumurtalıkların aşırı şekilde erkeklik hormonu oluşturması durumunda akneye neden olabilir. Uzun süreli, tedavilere cevap vermeyen, saç dökülmesi ve tüylenmenin oluştuğu durumlarda dermatoloğunuz sizden test isteyecektir.

Hangi ilaçlar akneyi artırabilir?

Tedavi maksadıyla kullanılan bazı ilaçlar akneye sebep olabilir ya da çoğaltabilir. Dermatoloğunuz görüşme sırasında nasıl ilaçlar kullandığınızı sorgulayarak bu etkeni ortaya çıkaracaktır.

Stres akneye neden olabilir mi?

Stres aknenin asıl nedenlerinden biri değildir. Fakat stresli olunan zamanlarda bazı hormonların açığa çıkması, sivilcelerin oluşmasına veya artmasına neden olabilir.

Güneşlenmenin ve solaryumun akne üzerine etkisi nedir?

Güneşin ultraviyole ışıklarının kurutucu ve bakterileri azaltıcı bir rolü olduğu bilinmektedir. Bu sebeple güneşlenme çoğu zaman aknelerin azalmasına neden olur. Fakat bu durum yanıltıcı bir durum da olabilir. Aşırı bir şekilde güneşlenmeden sonra deri kendini zararlı olan ultraviyole ışınlarından korumak maksadıyla kalınlaşır. Önce azalan akneler, derinin kalınlaşıp gözeneklerin tıkanması neticesinde daha da hızlanabilir. Solaryumda ultraviyole ışığı olup, aynı etki durumuna sahiptir. Günümüzde ultraviyolenin yaşlandırıcı ve deri kanseri oluşturucu etkileri sebebiyle aşırı bir şekilde güneşlenmeyi tavsiye edilmemektedir.

Yaz aylarında güneş koruyucu kremler kullanırken bu ürünlerin su bazlı olmasına ve yağ içermemesine özellikle dikkat edilmelidir. Yanlış ürünler kullanılması sivilce çoğalmasına sebep olabilir. Bu konuda da dermatoloji doktorunuzdan destek almalısınız. Bazı akne rahatsızlığı olan hastalar da tam tersi olarak, yaz aylarında sivilce artışı gözükebilir. Bu sebeple terleme ile yağ salgısının artışından da kaynaklanabilir.

Akne derecelendirmesi ve tedavisi nasıl yapılır?

Akne hafif, orta ve şiddetli olacak bir şekilde sınıflandırılır. Tedaviler aknenin hangi aşamada olduğu ve tipine göre yapılır. Akne tedavisi uzun süreli bir süreçtir. Tüm akne tedavileri yeni aknelerin oluşumunu engelleyecek bir biçimde etkisi olur. Düzelmeleri zaman alır. Dermatologlar tedavileri aknenin tipine göre belirlerler. Bu ürünler bazen kuruluk veya soyulmaya neden olabilir. Dermatoloğunuz size doğru bir şekilde kullanımı ve yan etkilerin oluşmaması için tavsiyeler verecektir. Deriye sürülerek kullanılan antibiyotikler de mevcuttur.
" } ] }