{ "title": "Akne Tedavisi", "image": "https://www.akne.gen.tr/images/Akne-Tedavisi-48.jpg", "date": "20.01.2024 03:58:49", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Akne tedavisi, ciltte gözenekler üzerine yerleşmiş, ciltten kabarık olan kırmızı renkli, bazen içleri iltihaplı olan sivilcelere uygulanır. Akneler en fazla yüzde, omuz başlarında, sırtta ve göğsün V bölgesi denilen alanda oluşurlar. Vücutta meydana gelen her sivilce akne değildir. Bunların bir kısmı mantar hastalığından, bakteriyel hastalıklardan oluşan folikülit adı verilen sivilceler olabilir. Bunlar ergenlik döneminde yani 12-25 yaş aralığında oluşurlar. Akne ise 8-10 yaşlarında bile oluşabilir. Cildinde akne olan kişilerde kan hormon düzeyleri normaldir. Ancak androjen hormonda denilen baskın hormonların ciltteki sebum salgısını arttırması nedeniyle, bu kişilerin cildi daha parlak olur, gözenekleri genişler ve yağlı görünür. Gözeneklerin içi siyah noktalarla dolar. Bazı kişilerde geçici tüylenme sorunu gözlenebilir. Tıkanan cilt gözeneklerinde bakteriler daha kolay barınır ve ürer. Bu yüzden gözeneklerde şişme ve akne oluşur. Akne tedavisi özellikle estetik bir görünüm açısından çoğu kişi için önemlidir.

Akne tedavisi nasıl olur?

Akne tedavisinde cildin temiz olması son derece önemlidir. Bu nedenle cildin sabah ve akşam düzenli şekilde ılık suyla yıkanarak, cilt tipine uygun, akneye uyumlu jellerle temizlenmelidir. Ardından tonik yardımıyla ciltte kalan yağın uzaklaştırılması, gözeneklerin temizliğinin tamamlanması gerekir. Bunun için kullanılacak hafif salisilik içeriği olan solüsyonların cildi iyileştirici özelliği bulunmaktadır. Cilt uygun şekilde temizlenince, akne için uyumlu nemlendirici krem tatbik edilmelidir. Eğer nem dengesi normal olursa, krem kullanılmayabilir. Cilt doktoru tarafından önerilen akne ilaçları aksatılmadan sabah akşam cilde sürülmelidir. Akne tedavisinde cilt döngüsünün atlatılması için, olumlu sonuçlar için en az 2-3 ay süre geçmelidir. Hemen sonuç alınması mümkün değildir. Akne tedavisi başarıyla yapılsa bile, aknelerin tekrarlama eğilimi olabilir. Bunun nedeni androjen hormonlarıdır. Tedavinin uzun süreli olması önemlidir.

Kistik akne tedavisi nasıl olur?

Bazı aknelerin cilt gözeneklerinin çıkışını tutması nedeniyle daha büyük olması mümkündür. Bu şekilde oluşan akneler genelde sert olur, ortaları yumuşak kıvamlıdır. Renkleri de mordan pembeye doğru değişir. Ağrılı kist şeklinde oluşurlar. Böyle kistik akne tedavisinde cilde sürülen ilaçlar kullanılmaktadır. Tedavide ağızdan retinoidler kullanılabilir. Bunlar A vitamini türevidir. Eğer kistik akne tedavisi erken aşamada başlatılmazsa, iyileşmeleri geç olduğu kadar ciltte iz kalmasına neden olurlar. Bu izler cilt seviyesinin altında çukur şeklinde, bazen büzüşmüş cilt olarak meydana gelir. Bunlar kalıcı izler olduğundan, tedavi edilmeleri mümkün olmaz.

Akne tedavisi retinoid asitlerle nasıl yapılır?

Hücre büyümesinde, hücre farklılaşmasında önemli bir vitamin olan A vitamini vücutta üreme ve görme sağlığı üzerinde de etkilidir. Doğal olarak A vitamininden oluşan retinoidler, A vitamini görevlerini yerine getirebilir. Dermis tabakasında yani cildin ikinci katmanında aktif hale gelen retinoidler kalojen, elastin, hiyalüronik asit denilen bağ dokusunun artması için, buradaki hücreleri uyarır. Ciltteki kolajen ve elastin üretiminin artmasına, cildin esneklik kazanmasına neden olur. Akne tedavisi için retinoid asit kullanıldığında, her ay takibi yapılarak 6-8 ay tedavi devam ettirilmelidir. Bu tedavi cilde içeriden peeling etkisi yaratır. Cildin dışında kuruma şeklinde görünen bu etki, tedavinin başarılı olduğunu gösterir. Tedavinin ardından akneler yeniden çıksa da iyileşmeleri daha kolay olur. Akne tedavisi için retinoid asit kullanımı cilt uzmanı gözetiminde olmalıdır.
" } ] }