{ "title": "Akne Hastalığı", "image": "https://www.akne.gen.tr/images/Akne-Hastaligi-94.jpg", "date": "20.01.2024 02:13:49", "author": "Yunus Emre Ateş", "article": [ { "article": "
Akne Hastalığı, Ergenlik sivilcesi hastalığı olarak da bilinmektedir. Ergenlik sivilceleri (Akne) insanların hayatları boyunca %80'inin başına gelebilen bir sivilce türüdür. Özellikle adelosan döneme geçişte, yani ergenlik döneminde görülebilen bir hastalıktır. Kızlarda, 12-14 yaş arasında; erkeklerde, 14 ile 16 yaş arasında görülmeye başlar. Yüzde yangılı püstürler (İltihaplı sivilce), yağ birikimleri (Siyah kurtçuklar) ve beyaz yağ lekeleri şeklinde oluşan sivilce türüdür. Özellikle gençlerin kişiliklerinin oluştuğu büyüme döneminde ortaya çıktığı için ters bir şekilde gençlerin psikolojilerini etkilemektedir. Genelde fiziğe önem verdikleri yaşlar olduğu için bu hastalığı çok önemsemektedirler. Bu dönemin uzun süreceğini düşünemedikleri için hastalık geçmedikçe gençlerin psikolojileri bozulmaktadır.

Akne Hastalığı Nedenleri: Ergenlik sivilcesinin oluşum mekanizması, bu yaşlarda cilt yağlanmaya başladığı için hormon salınımı nedeniyle cildin yağlanma miktarı arttığı için akneler oluşmaktadır. Aynı zamanda o dönemde çok fazla tüketilen çikolatalar, cipsler, fast food tarzı gıdalar bu oluşumun artmasına neden olurlar.

Akne Hastalığı Tedavisi: Hastanın yapısına göre, etkilenme sürecine göre tedavisinin gerçekleşmesi gerekir. Mutlaka bir dermatolog tarafından takibi gerekir. Dermatolog, bu hastalığın uzun bir süreç olduğunu hastasına anlatır. Kısa sürede cevap almasını beklememesi gerektiğini hastasına anlatır. Tekrar tekrar tedavisinin ayarlanması gerektiği konusunda uyarılır. Bu konuda hastanın bilinçli olması gerekir. Doktorun buradaki rolü hastayı bilinçlendirmektir. Hastanın tedavisinin devamında, takiplerinin yapılması çok önemlidir. Takip sürecinde cevap alınmaz ise tedavi tekrar ayarlanır. Tedavide sürme ilaçlar ve ağızdan tedavi kullanılır. Sürme ilaçlarda, yağ azaltan ilaç tipleri kullanır. Losyon ve krem şeklinde temizleyici ilaçlar olabilir. Eğer bu ilaçlar yetersiz kalır ise antibiyotik tedavisi ve a vitamini tedavisi uygulanır.
" } ] }