{ "title": "Akne Çeşitleri", "image": "https://www.akne.gen.tr/images/Akne-Cesitleri-56.jpg", "date": "20.01.2024 13:20:15", "author": "Melike SÜMER", "article": [ { "article": "Akne Çeşitleri, mevcut cilt yapısını oluşturan koşullara ve bireylere bağlı olduğu için farklı çeşitlerle karşımıza çıkmaktadır.

Akne Türleri

Bebeklik Aknesi: Bebeklerde akne genellikle yüzde olmak üzere yanak, alın ve burun çevresinde görülmektedir. Kapalı komedon şeklinde başlamaktadır. Bebeklerde yaygın olmakla birlikte 1-3 ay içerisinde kendiliğinden geçmektedir.

Akne Tropikalis: Aşırı scaklığa bağlı olarak artan ter salgısı bakterilerin üreyip çoğalması için uygun bir ortam oluşturmaktadır. Bu durumda pH zarar görmektedir ve bunun sonucunda hafif seyreden bu akne türü ortaya çıkmaktadır. Bu akne türü genellikle askerlerde ve yemekhane çalışanlarında görülmektedir.

Mevsimsel Akne: İlkbaharda başlayıp, yazın artan ve sonbaharda azalan akne türüdür. Yanak, ense ve kol bölgelerinde kırmızı kabarcıklar şeklinde oluşan bu akne, genellikle kadınlarda görülmektedir.

Mekanik Akne: Mesleğe bağlı ortaya çıkan ve tekrarlayan darbalerle oluşan bir akne türüdür. Genellikle keman çalanlarda görülmektedir.

Meslek Aknesi: Endüstride kullanılan katran, ham petrol, zift ve parafin gibi bazı maddelerle özellikle sıcak ve nemli havalarda çalışma sonucu ortaya çıkar. Solunum ve temas yoluyla oluşabileceği gibi giysilere bulaşma sonucu kapalı bölgelerde de görülebilmektedir ve genellikle erkeklerde görülen bir akne türüdür.

Deterjan Bağlı Akne: Ciltlerinde akne sorunu yaşayan kişiler yüzlerini sık sık sabunlayarak bunun önüne geçebileceklerini zannederler. Ancak bazen sabun içerisinde bulunan bazı maddeler, cildin pH seviyesini bozarak bazen daha çok soruna neden olabilmektedir. Cildin üstünde bulunan mikroorganizmalar dışarıdan gelen mikroplara karşı deri salgıları olan yağ ve asit salgılarıyla florayı oluşturarak cildi korurlar. Ancak çok sık sabunlama sonucu flora ortadan kalkarak sorunlar ortaya çıkar. Oysaki bu cilt sorunları cilt yüzeyinden değil; daha derinlerden kaynaklanmaktadır. Toksin denilen zehirli atıklar sonucu oluşmaktadır ve bu atıklar genellikle solunan kirli hava ve kimyasal madde ve deterjan gibi maddelere fiziksel temas yoluyla vücuda alınmaktadır.

Kistik Akne: Aknenin en ciddi durumu olarak karşımıza çıkmaktadır. Diğer akne türlerine göre daha büyük, iltihaplı ve kırmızıdır. Genellikle sırt ve yüz bölgesinde görülmektedir. Bu akne türünde kolajen ve elastin lif zarar gördüğü için sonucunda deliklere sebep olabilmektedir.

Akne Rozasea: Cildimizin alın, çene ve burun kısmında tekrarlayıcı kızarıklık ve kabarcıklar olarak görülen akne türüdür. Yüzeysel kılcal damar genişlemeleriyle birlikte seyreder. Özellikle beyaz tenli insanlarda ortaya çıkmakla birlikte koyu tenli insanlarda da görülebilmektedir. Ortalama otuzlu yaşlardan itibaren görülmesi sebebiyle orta yaş hastalığıdır.
" } ] }